23 май 2015 г.

Ягодово парфе

Винаги съм смятала, че този десерт не е по силите ми, но се оказа, че съм в голяма грешка :) Естествено, че си откраднах рецептата от скъпата ми приятелка Нана :) Няколко пъти се разбирахме да ходим на гости, правеше парфе и дребното се разболяваше в последния момент или се случваше нещо друго и аз си оставах със сънищата за парфето :) На края реших, че просто ще го направя и ще е неизменна част от менюто у дома. Стига съм приказвала, време е да преминем към направата на този изключителен десерт. Другото което ме спечели е, че блата не е с бисквити, аз ги обичам, но мъжа ми не ги харесва и подминава всички десерти направени с бисквити. Този блат ще го ползвам и при други десерти с бисквитен блат.
Необходимите продукти са:

За блата

* 2 яйца
* 5 супени лъжици захар
* 4 супени лъжици брашно (ако предпочитате кафяв блат сложете 3 лъжици брашно и 1 какао)

За крема

* 600 грама заквасена сметана
* 100 мл течна подсладена сметана
* 300 грама ягоди или други плодове (става и със замразени)
* 5 супени лъжици захар (следващият път ще сложа поне още 3, но е въпрос на вкус)
* 2 пакетчета желатин

Започваме с блата и разделяме белтъците от жълтъците
 Белтъците разбиваме заедно със захарта. 

След това се добавят двата жълтъка и брашното.

 Изсипваме хомогенната смес във форма с откачащи се стени и покрита с хартия и печем за около 25-30 минути във фурната.

Моят блат малко се наду, но го продупчих с вилица на две-три места и замазах положението. Изваждаме го от формата с откачащи се стени след като се охлади напълно. Докато блата се пече и се охлажда се залавяме с крема.
 
 Поръсваме ягодите със захар и включваме пасатора в действие.
 След това добавяме заквасената сметана и разбъркваме внимателно с лъжица.

 Сметаната охлаждаме преди разбиването. В отделна купа я разбиваме до получаването на нещо като смес за целувки :)
 Добавяме я към крема и разбъркваме внимателно.
 Полученият крем е невероятно пухкав и въздушен.

След всичко това се залавяме и с желатина. Работим по описанието на пакетчето. Разтваряте си двете пакетчета желатин в около 150-200 мл вода, аз лично ако остане сухо му добавям още вода на око. След като набъбне го разтваряме на водна баня на котлона. Понякога ми се получава гладка и прозрачна смес, а друг път седи като пяна. Все е разтворен, но не мога да разбера дали се дължи на различните марки желатин или на нещо друго. Изглежда ето така ... или поне моят в този случай изглеждаше така :)

На края добавяме готовия желатин към крема и разбъркваме внимателно. Остава само да сглобим картинката и сме готови. Закопчаваме изстиналия блат в подходящ съд и внимателно изсипваме крема върху него. Заглаждаме отгоре и го слагаме в хладилника за 4-5 часа (по-хубаво е дори за цяла вечер). След като извадите парфето от хладилника внимателно с помощта на нож отделете стените на формата от парфето и ги премахнете. Украсявате по желание иииииии да ви е сладко. Аз украсявах след като престоя и вече имах публика с вилици и чинии в ръка и просто наръсих едни шаренийки хей така да не е голичко и готово :)






Няма коментари:

Публикуване на коментар